Nu ska jag ta mitt ansvar som konsument och delge er mina erfarenheter av företaget Stockholm Städgruppen AB. Den kortfattade versionen lyder: Stockholm Städgruppen AB är ett blufföretag som drivs av Dmitrij Semenishev (alternativt Dmitrij Rosén) och jag hänger ut dem med namn här så att internet ska work its magic och stöta bort dem från marknaden.

Den lite längre versionen börjar med att jag och min sambo köpte lägenhet i höstas. Inför utflyttningen bestämde vi oss för att köpa flyttstäd. Det kostar visserligen trots RUT-avdrag en slant, men för under 2000 kronor frigörs en dag i flyttstressen. Vi sa till varandra att vi skulle ägna den insparade dagen åt oss – en picknick, ett besök på museum eller någonting annat vi mår bra av.

Sagt och gjort. Vi bokade flyttstäd av Stockholm Städgruppen AB som lovade att påbörja städningen klockan 10 på morgonen den bestämda dagen. Kontaktpersonen hos företaget presenterade sig som Dmitrij Rosén, vilket kanske inte är hans riktiga namn, och berättade att städningen tar en viss tid (5-7 timmar) i anspråk. Mot bakgrund av denna överenskommelse lovade vi vår dåvarande hyresvärd lägenhetsnycklarna en bestämd tid samma dag.

På dagen D, som var en härligt vacker höstdag, cyklade vi glada och upprymda till vår gamla lägenhet för att släppa in städarna. Men klockan 09:55 ringer Dmitrij Rosén från Stockholm Städgruppen AB mig och berättar att de inte kan komma till den utsatta tiden, utan först ”om några timmar”. Jag invänder givetvis med hänvisning till vår överenskommelse och påminner om att vi samma dag måste överlämna nycklarna till vår hyresvärd.

Då lade Dmitrij på telefonluren. Jag ringde upp igen, men Dmitrij lade åter på luren. Efter ett tredje försök slutade han att svara i telefonen.

Där stod vi då i vår gamla ostädade lägenhet en vacker höstdag och hade inget annat val än att börja panikgoogla ”akut flyttstäd”. Vi fick tag i ett företag som var på plats inom fyrtiofem minuter och som efter en snabb inspektion erbjöd sig att göra jobbet för 4000 kronor. Taget. Förbannat surt, men taget.

Medan vi släppte in ett gäng unga och pigga städare – nåväl: minst två av dem var uppenbart yrvakna, slitna och osugna på jourjobb – i lägenheten sökte jag efter kundomdömen online. Här är ett axplock från reco.se:

Stockholm Städgruppen AB

Varning! Oseriöst företag! Anlita ej!
– Anna J

Städningen skulle påbörjas kl 9 men 15 min innan så får jag ett samtal att dom inte har någon som kan komma och städa. […] kl 16.30 får jag ett samtal där personen i telefonen säger att städerskan nu är på plats (KLOCKAN 16.30 ISTÄLLET FÖR KL 9!!!)
– Sandra N

Det verkar tyvärr inte gå att ge mindre än 1/5. Katastrofföretag!
– Simon R

Vi beställde flyttstädning från det här företaget. Resultatet var alltigenom helt uselt.
– Daniel M

Det värsta jag har vart med om!
– Eva P

Om vi ändå hade varit smarta nog att göra den sökningen på förhand.

Nåväl – hämden är ljuv, tänkte jag. Några dagar senare lät jag meddela Dmitrij Rosén att om Stockholm Städgruppen AB inte betalade skillnaden mellan deras offert på 1830 kronor och den summa vi betalade för akutstäd så skulle jag anmäla saken till Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Jag visste att ARN juridiskt sett är tandlös och endast kan ge rekommendationer, men kanske visste inte Dmitrij det. Det visste han nog inte heller, för i sitt svar hittade han på en historia om att jag ”verkade vara oseriös” och ”vägrade betala” och att Stockholm Städgruppen AB därför ”valde att tacka nej till uppdraget”. En bluffmakares nonsens.

Det kostar ingenting att anmäla ett ärende till ARN, så jag gjorde slag i sak. Här är min anmälan, här är Stockholm Städgruppen AB:s svar, här är mina kompletterande uppgifter – och här är ARN:s beslut:

Eftersom Stockholm Städgruppen inte hade rätt att häva avtalet har Jesper Ahlin rätt till skadestånd. Den av honom begärda ersättningen är inte att anse som oskälig. Nämnden rekommenderar därmed att Stockholm Städgruppen ska ersätta Jesper Ahlin med 2 170 kr.

Under tiden mellan min anmälan och ARN:s beslut har nog Dmitrij läst på lite grann för varken jag eller ARN har fått något svar. Det var förstås inte heller väntat. Men om jag skulle välja att ta saken till rätten har jag nog ett bättre utgångsläge med ARN:s beslut till min fördel än utan det.

Jag vill dock inte göra det. Varför belasta rättsystemet när både saken och summan är så liten? I stället kan jag göra detta: blogga.

Min blogg är inte världens största, men inte heller den minsta. Jag har i det här inlägget använt ord som ”flyttstäd”, ”blufföretag” och ”RUT-avdrag”. Det är söktermer som i kombination med andra kan innebära att det här blogginlägget hamnar högt upp i Googles träfflista. Andra nyttiga termer som kan ge ytterligare skjuts är ”städhjälp”, ”städföretag” och ”städservice”.

Läsare är välkomna att fylla på listan: den som söker efter flyttstäd i Stockholm ska inte riskera att hamna hos Stockholm Städgruppen AB!

Så, internet: work your magic och skipa rättvisa á la 2017.


Uppdatering 2017-12-06:

Flera missnöjda kunder har hört av sig till mig och berättat liknande historier om det här företaget. Jag har idag lämnat företagets uppgifter till konsumenttidningen Råd & Rön, som kontaktade mig med anledning av att de vill lägga företaget till sin svarta lista.

Det har också framkommit att företaget ibland kallar sig för Smiths städfabriken i Stockholm AB. Båda företagen delar organisationsnumret 556931-7893.

För övrigt har det här inlägget blivit ett av min bloggs mest lästa, med många träffar varje dag. Dmitrij har försökt att motverka detta genom att kalla mig för lögnare i olika kommentarsfält online. Det gläder mig.