Anlita aldrig Stockholm Städgruppen AB!

Nu ska jag ta mitt ansvar som konsument och delge er mina erfarenheter av företaget Stockholm Städgruppen AB. Den kortfattade versionen lyder: Stockholm Städgruppen AB är ett blufföretag som drivs av Dmitrij Semenishev (alternativt Dmitrij Rosén) och jag hänger ut dem med namn här så att internet ska work its magic och stöta bort dem från marknaden.

Den lite längre versionen börjar med att jag och min sambo köpte lägenhet i höstas. Inför utflyttningen bestämde vi oss för att köpa flyttstäd. Det kostar visserligen trots RUT-avdrag en slant, men för under 2000 kronor frigörs en dag i flyttstressen. Vi sa till varandra att vi skulle ägna den insparade dagen åt oss – en picknick, ett besök på museum eller någonting annat vi mår bra av.

Sagt och gjort. Vi bokade flyttstäd av Stockholm Städgruppen AB som lovade att påbörja städningen klockan 10 på morgonen den bestämda dagen. Kontaktpersonen hos företaget presenterade sig som Dmitrij Rosén, vilket kanske inte är hans riktiga namn, och berättade att städningen tar en viss tid (5-7 timmar) i anspråk. Mot bakgrund av denna överenskommelse lovade vi vår dåvarande hyresvärd lägenhetsnycklarna en bestämd tid samma dag.

På dagen D, som var en härligt vacker höstdag, cyklade vi glada och upprymda till vår gamla lägenhet för att släppa in städarna. Men klockan 09:55 ringer Dmitrij Rosén från Stockholm Städgruppen AB mig och berättar att de inte kan komma till den utsatta tiden, utan först ”om några timmar”. Jag invänder givetvis med hänvisning till vår överenskommelse och påminner om att vi samma dag måste överlämna nycklarna till vår hyresvärd.

Då lade Dmitrij på telefonluren. Jag ringde upp igen, men Dmitrij lade åter på luren. Efter ett tredje försök slutade han att svara i telefonen.

Där stod vi då i vår gamla ostädade lägenhet en vacker höstdag och hade inget annat val än att börja panikgoogla ”akut flyttstäd”. Vi fick tag i ett företag som var på plats inom fyrtiofem minuter och som efter en snabb inspektion erbjöd sig att göra jobbet för 4000 kronor. Taget. Förbannat surt, men taget.

Medan vi släppte in ett gäng unga och pigga städare – nåväl: minst två av dem var uppenbart yrvakna, slitna och osugna på jourjobb – i lägenheten sökte jag efter kundomdömen online. Här är ett axplock från reco.se:

Stockholm Städgruppen AB

Varning! Oseriöst företag! Anlita ej!
– Anna J

Städningen skulle påbörjas kl 9 men 15 min innan så får jag ett samtal att dom inte har någon som kan komma och städa. […] kl 16.30 får jag ett samtal där personen i telefonen säger att städerskan nu är på plats (KLOCKAN 16.30 ISTÄLLET FÖR KL 9!!!)
– Sandra N

Det verkar tyvärr inte gå att ge mindre än 1/5. Katastrofföretag!
– Simon R

Vi beställde flyttstädning från det här företaget. Resultatet var alltigenom helt uselt.
– Daniel M

Det värsta jag har vart med om!
– Eva P

Om vi ändå hade varit smarta nog att göra den sökningen på förhand.

Nåväl – hämden är ljuv, tänkte jag. Några dagar senare lät jag meddela Dmitrij Rosén att om Stockholm Städgruppen AB inte betalade skillnaden mellan deras offert på 1830 kronor och den summa vi betalade för akutstäd så skulle jag anmäla saken till Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Jag visste att ARN juridiskt sett är tandlös och endast kan ge rekommendationer, men kanske visste inte Dmitrij det. Det visste han nog inte heller, för i sitt svar hittade han på en historia om att jag ”verkade vara oseriös” och ”vägrade betala” och att Stockholm Städgruppen AB därför ”valde att tacka nej till uppdraget”. En bluffmakares nonsens.

Det kostar ingenting att anmäla ett ärende till ARN, så jag gjorde slag i sak. Här är min anmälan, här är Stockholm Städgruppen AB:s svar, här är mina kompletterande uppgifter – och här är ARN:s beslut:

Eftersom Stockholm Städgruppen inte hade rätt att häva avtalet har Jesper Ahlin rätt till skadestånd. Den av honom begärda ersättningen är inte att anse som oskälig. Nämnden rekommenderar därmed att Stockholm Städgruppen ska ersätta Jesper Ahlin med 2 170 kr.

Under tiden mellan min anmälan och ARN:s beslut har nog Dmitrij läst på lite grann för varken jag eller ARN har fått något svar. Det var förstås inte heller väntat. Men om jag skulle välja att ta saken till rätten har jag nog ett bättre utgångsläge med ARN:s beslut till min fördel än utan det.

Jag vill dock inte göra det. Varför belasta rättsystemet när både saken och summan är så liten? I stället kan jag göra detta: blogga.

Min blogg är inte världens största, men inte heller den minsta. Jag har i det här inlägget använt ord som ”flyttstäd”, ”blufföretag” och ”RUT-avdrag”. Det är söktermer som i kombination med andra kan innebära att det här blogginlägget hamnar högt upp i Googles träfflista. Andra nyttiga termer som kan ge ytterligare skjuts är ”städhjälp”, ”städföretag” och ”städservice”.

Läsare är välkomna att fylla på listan: den som söker efter flyttstäd i Stockholm ska inte riskera att hamna hos Stockholm Städgruppen AB!

Så, internet: work your magic och skipa rättvisa á la 2017.

Uppdatering 2017-12-06:
Flera missnöjda kunder har hört av sig till mig och berättat liknande historier om det här företaget. Jag har idag lämnat företagets uppgifter till konsumenttidningen Råd & Rön, som kontaktade mig med anledning av att de vill lägga företaget till sin svarta lista.

Det har också framkommit att företaget ibland kallar sig för Smiths städfabriken i Stockholm AB. Båda företagen delar organisationsnumret 556931-7893.

För övrigt har det här inlägget blivit ett av min bloggs mest lästa, med många träffar varje dag. Dmitrij har försökt att motverka detta genom att kalla mig för lögnare i olika kommentarsfält online. Det gläder mig.

10 Responses to “Anlita aldrig Stockholm Städgruppen AB!”


 1. 1 Peter 18 april, 2017 kl. 16:37

  Kan ju skriva lite ”kort” om vad som hände när detta bluff företag skulle städa hemma hos mig i början på april, texten är saxad från mitt omdöme på recco

  Akta er för detta EXTREMT oseriösa företag.

  Beställde flytt städ för cirka en månad sen nu, vi klickade i dom extra ”städ” flikarna som fans så som städning av inglasad balkong etc.

  När personen i fråga som skall städa dyker upp har vi en person som inte pratat engelska, inte svenska, inte tyska, franska, spanska eller något internationellt språk så vi kan förstå varandra, utan hon står där som ett frågetecken när jag frågar var dammsugaren är, (hon hade ingen med sig) jag frågar om hon har nån stege med sig då det är 3m upp till tak och samtliga garderober är på 2meter + lite till cirka. Och inget svar då heller.

  Men jag blir aningen fundersam när jag kommer till lägenheten efter dom ska ha ”städat” då det första jag ser är in gnuggad skit på golvet som inte ens var där när vi lämnade över lägenheten till er på Stockholm städgruppen. Samtliga avlopp och vattenlås är inte rengjorda, fönsterkarmen/fönsterbräda/lister, är inte rengjorda, alla skåp är inte rengjorda, ugnen ser nästan värre ut än innan ni kom dit då det är massa fett och skit inne i ugnen (har förmodligen inte använt ugnrengörningsmedel) alla garderober har ett ca 1 cm tjockt damm lager på sig. Samtliga armaturer till belysningen är skitiga. Jag kan fortsätta i evigheter.

  Men det här var efter FÖRSTA städningen. Dom skulle komma tillbaks dagen efter och ta det dom ”missat”.

  Ännu en gång kommer en person som inte pratat någon svenska/engelska/franska/spanska utan han står också som ett frågetecken, samma sak här, ingen damsugare, ingen stege, inte ens en mopp? Jag försöker visa han var dom missat då han inte förstår ett ord av det jag säger och han nickar bara och jag tror allt är frid och fröjd. Dagen efter återvänder vi för att inspektera städningen, döm av min förvåning när det ser lika skitigt ut. Vet inte vad han gjorde i lägenheten? Tog en kopp kaffe och njöt över utsikten av Mälaren?

  Vi kontaktar då företaget och säger att vi absolut inte kommer godkänna någon faktura då allt detta strul senarelagde köparens inflytt vilket INTE är okej. Då försöker ni skylla ifrån er att vi inte har klickat i dom tillvalen så som rengöring av avlopp osv. Men det finns inga såna tillval? Slutade med att vi tog in en ny SERIÖS firma som under bevakning av köparen av lägenheten kunde konstatera att dom varit där i 7 timmar, UTÖVER dom 2 dagarna ni hade varit där, hur är det ens möjligt att säga att man har varit och städat.

  Kommer, likt som många andra anmäla er till konsumentverket då ni skickar ut en faktura på ett jobb ni inte ens genomfört.

  Och ett litet tips, ni jobbar med SERVICE, då bör man vara trevlig mot sina kunder och inte skrika ”va fan, jag fattar inte ens vad du menar, ring inte mig”, vafan är det för svar?

  Och det här är en lägenhet som byggdes 2 år innan själva städningen, så kom inte och säg att lägenheten var i dåligt skick innan då den var av absolut toppskick (förutom eran städning)

  Hälsningar Peter

  • 2 Jesper Ahlin 19 april, 2017 kl. 11:05

   Tack för din kommentar. Jag vill bara förtydliga en sak. Du skriver ”ni”, som i ”ni jobbar med SERVICE”, men varken jag eller den här bloggen har med Stockholm Städgruppen AB att göra.

   • 3 Peter 19 april, 2017 kl. 20:08

    Ber om ursäkt för det, som jag skrev saxad jag detta från mitt mail jag skrev till dom, därför är det riktat som ”ni”.

    Ber om ursäkt för missförståndet men kände att jag var tvungen och dela med mig av min historia från detta bluff företag.

 2. 4 Dmitrij Rosen 10 maj, 2017 kl. 11:12

  Ingenting är ”gratis” i den här världen ”herr” Jesper. Skulle din fru ej börjat skrika och säga att ni kommer inte betala, ordnade vi din flyttstädning. (Med liten försening, ja) Städa din bostad utan att få betalt är inget som vi gör. Lycka till med din blogg 🙂

 3. 6 Max 31 oktober, 2017 kl. 14:38

  Bifaller, ingen bör någonsin anlita Stockholm Städgruppen AB (hemsida http://www.flyttstädningistockholm.nu).

  Jag bokade en flyttstäning genom deras bokningsformulär på deras hemsida. Det står att man normalt får svar inom 10 minuter. Efter ett par timmar hade jag fortfarande inte fått något svar (jag kollade även bland skräpposten). Ringde dom ett flertal gånger under dagen men inget svar. Och hittade heller ingen mailadress på deras hemsida. Dagen efter hade jag fortfarande inte fått någon bekräftelse så jag fortsatte att ringa dom ett flertal gånger under flera timmars tid men fick fortfarande inget svar (och på deras hemsida står det att de är lätta att få kontakt med). När det gått 24 timmar ville jag inget annat än boka av tiden men visste inte hur eftersom jag inte kunde få kontakt med dom och jag inte hade någon bokningsbekräftelse att svara på.

  Då började jag göra lite research online och hittade följande:

  1. Stockholm Städgruppen AB är nu borttagen från http://www.reco.se Intressant eftersom det är där folk generellt kan hitta om andra rekommenderar ett företag eller inte.

  2. Längst ner på http://www.flyttstädningistockholm.nu finns det några företag listade med rubriken ”De litar på oss”. Ett av företagen var Notar, ett av Stockholms större mäklarföretag. Jag ringde huvudkontoret på Notar för att få deras syn på Stockholm Städgruppen AB. Personen som svarade visste direkt vilket företag jag syftade på och svaret var: ”vi rekommenderar INTE Stockholm Städgruppen AB”. De hade under ett flertal tillfällen varit i kontakt med Stockholm Städgruppen AB och bett dom ta bort Notars logga från deras hemsida eftersom Notar inte står för att de litar på Stockholm Städgruppen AB. Dock är loggan kvar utan Notars bifall. Notar hade även ett flertal kunder som uttryckt missnöje över Stockholm Städgruppen AB och de uttryckte klart och tydligt till mig att de inte har något samarbete med något städföretag. Så tvärtom så rekommenderade Notar mig givetvis att inte anlita Stockholm Städgruppen AB.

  3. På Google recensioner om Stockholm Städgruppen AB finns endast recensioner med antingen betyg 1 av 5 eller 5 av 5. De som gett betyg 1 (ca hälften av alla betyg) hade liknande kommentarer som i denna bloggen: obekräftade bokningar, inte nåbara via telefon, dålig städning och förseningar. De som gett betyg fem indikerar att man faktiskt kan ha tur och få en av företagets duktiga städare, men man kanske inte vill räkna med för att få rent och det i tid när man anlitar en professionell städfirma, detta bör vara en självklarhet.

  -Max

 4. 7 Tina 22 november, 2017 kl. 11:52

  Instämmer att dom är helt värdelösa. Min flyttstädning var lika med noll. Dom skickade en tjej som varken kunde svenska eller engelska så vi hade väldigt svårt att kommunicera. Hon städa väldigt långsamt så den som skulle ta över bostaden hade inga möjligheter att flytta in som beräknat den dagen. Förutom det så slarvade hon och det vart fortfarande inte rent när hon lämnade bostaden. Ägaren vägrade svara på mina samtal och råkade han svara så slängde han på luren så fort han insåg vem han pratade med.

 5. 8 Jesper 30 november, 2017 kl. 17:59

  Instämmer med detta inlägg. Har liknande erfarenhet.

 6. 9 Caroline 29 januari, 2018 kl. 21:32

  Jag hade flyttstäd inbokat för imorse. Ca 40 min avsatt tid får jag meddelande om att de inte kan komma längre. Då hade min pappa åkt, ca 1h resetid, till min lägenhet för att kunna öppna till städarna. Precis som dig så fick jag anlita ett annat företag sista minuten, men efter att ha läst era andra erfarenheter så känner jag nästan att det var tur att de inte kom!!

 7. 10 Karl Johan 10 mars, 2018 kl. 20:03

  Riktiga skojare alltså, tog betalt för en städning och inget gjordes. Håll er BORTA.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Doktorand i filosofi som bloggar för att bejaka skrivlusten. Läs mer här.

Senaste inläggen