Prissätt studentmiljön!

Jag vill spinna vidare på den magkänsla jag har gällande studenter, det vill säga att de borde gå upp tidigare om morgnarna, plugga mer och klaga mindre. (”Inte alla studenter.”) Systemet för högre utbildningar tillåter studenter att anamma en slapphet som annars bara är förbehållen den som är riktigt bortskämd. Politiker har i ett halvt sekel låtit det svenska utbildningsväsendet expandera, dels som ett led i klasskampen och dels som en form av arbetsmarknadsåtgärd. Det har bland annat medfört en överutbildning:

Både fack och arbetsgivare tycker att det är ett problem att många är överkvalificerade för sina jobb. Det bidrar till att personer med kortare utbildning trängs undan från arbetsmarknaden.

Allt fler studieplatser står alltså till svenskarnas förfogande, och eftersom högre studier i Sverige delvis är bidragsfinansierade betalar de som inte studerar en icke försumbar del av studenternas utbildningar. Därmed blir den ständigt växande mängden studieplatser hela tiden enklare att tillskansa sig, samtidigt som man efter färdiga studier kan kliva ut på arbetsmarknaden och tränga undan de icke-studenter som har finansierat ens utbildning. Studenter får åka i gräddfilen hela vägen till räkmackan men definierar sig ändå som ”utsatta”:

En särskilt utsatt grupp är studenter. […] Socialdemokratiska studentförbundet tycker det är tid att rikta kraven mot samhället.
S-studenter

Gröna Studenter och Miljöpartiet menar att studenter måste få en tryggare tillvaro än idag. Vi vill höja bidragsdelen av studiemedlet…
Gröna Studenter

Kärnan i den sociala dimensionen av allt detta kan enkelt illustreras på följande vis. Jag har en bekant som fått sin politiska skolning i socialdemokratin och studentkårerna. Såhär skrev hen på Twitter klockan 05:45 idag:

Bara jag och djur jag inte vet namnet på som är uppe denna tid.

Förr i tiden kallades dessa ”djur” för ”arbetare”. I studentlivets atmosfär av självutnämnd utsatthet har svenska studenter mist sitt grepp om världen.

Men så verkar också studenter i en miljö där egenansvar bara är en fotnot. Någon-annan-ismen uppmuntrar i stället till mygel: ”anvisningarna var otydliga”, ”skrivaren var trasig”, ”jag hade inte fått böckerna”. Lärosätena betraktas framför allt som sociala mötesplatser och en möjlighet att skjuta upp vuxenlivet. Fråga en ung student vad hen gjorde de första två veckorna på sin utbildning. Hen lekte, jag lovar. Och som barn blir hen erkänd:

En skrivelse har också inkommit till universitetet från en anhörig till en student som tagit illa vid sig av att inte ha visat tillräckligt med civilkurage genom att inte ha vågat stå upp för en kurskamrat som studenten uppfattade verbalt attackerades av sin lärare.
Historiska institutionen i Lund

Systemet är minst sagt snedriggat. En möjlig väg för att rätta till det här problemet är att tillåta verklig prisbildning i utbildningsväsendet. Skrota studiebidragen och låt studenter betala sina egna utbildningar genom studielån, så att värdet på högre utbildningar också reflekteras i kostnaderna för densamma. Det som är gratis blir nämligen inte respekterat.

1 Response to “Prissätt studentmiljön!”


 1. 1 Stefan Nilsson 4 februari, 2016 kl. 02:19

  Man häpnar. ”En skrivelse har också inkommit till universitetet från en anhörig till en student som tagit illa vid sig av att inte ha visat tillräckligt med civilkurage genom att inte ha vågat stå upp för en kurskamrat som studenten uppfattade verbalt attackerades av sin lärare. ”
  Snurrigt.

  Jag måste försöka bena ut vad det står egentligen. En anhörig har alltså fått veta av en student att denne:
  1. Varit närvarande när en kurskamrat blivit verbalt attackerad av sin lärare (ifrågasatt eller tillrättavisad får man anta)
  2. Studenten har inte visat civilkurage i situationen
  3. Studenten har efteråt tagit illa vid sig av att han/hon inte visade civilkurage
  Den anhörige tycker PÅ ALLVAR att det faktum att studenten mår dåligt av att sakna civilkurage och få detta demonstrerat för sig är anledning nog att författa en skrivelse till studentens universitet/fakultet.
  En ordväxling mellan student/lärare handlar alltså främst om en tredje persons känslor inför sitt (icke)agerande i situationen. Detta måste på något sätt vara höjden av narcissism. ”MEN JAG OCH MINA KÄNSLOR DÅ!!!”

  Mind = Blown.

  Jag tänkte först att det måste vara ett misstag i din citering, men det är exakt så det står skrivet i källan.

  Jag säger som Douglas Murray, vart har alla vuxna tagit vägen?

  Kommentaren om att 05.45 är bara djur vakna, får väl antas vara ett misslyckat försök till humor?

  Av någon anledning så får det mig att tänka på Office Space
  Peter: Let me ask you something. When you come in on Monday and you’re not feeling real well, does anyone ever say to you, ”Sounds like someone has a case of the Mondays?”
  Lawrence: No. No, man. Shit, no, man. I believe you’d get your ass kicked sayin’ something like that, man.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Doktorand i filosofi som bloggar för att bejaka skrivlusten. Läs mer här.

Senaste inläggen