Det finns någonting principiellt moraliskt fel med skatt

År 2012 hade Sverige det femte högsta skattetrycket av alla OECD-länder. 44,2% av vår BNP bestod av skatt. Den som hade 25 000 i månadsinkomst betalade sammanlagt 17 200 kronor i skatt, vilket motsvarar 69% av lönen. Skatt var i särklass svenskens enskilt största utgift.

Det finns därför anledning att bejaka de moraliska aspekterna av skatten. Tänk dig att du har planterat ett äppelträd. Länge har du vattnat, beskurit och pysslat om trädet och det är dags att skörda den första frukten. Du har just plockat ett äpple, men innan du hinner smaka kliver någon in i din trädgård och delar äpplet i två. Jag tar hälften, säger hon. Om du vägrar låser hon in dig, eller tar fler äpplen från dig som straff. Är det handlingar du själv är beredd att utsätta någon annan för?

Det är principiellt moraliskt fel att kliva in i andras trädgårdar och ta deras äpplen. Om du gjorde det skulle du veta att du gjorde någonting fel. Samma känsla borde du ha gällande skatt. Om du saknar denna känsla anser du kanske att andras äpplen på något sätt tillhör dig. Att den tid och energi som din granne lägger ner på att plantera, vattna och beskära sina träd inte till fullo är hennes.

På samma sätt finns det någonting principiellt moraliskt fel med skatt. Pengarna en tjänar på att arbeta är ens egna. Ingen annans.

Inkomst är frukten av ens arbete och skatt är därmed samma sak som att jobba gratis. Prova att beordra någon som jobbar att utföra sitt arbete på ett sätt du själv skulle föredra. Eller försök att bara betala halva priset på din nästa matkasse. Är det rätt att bötfälla eller fängsla dem som skulle vägra lyda dig? Lek med tanken. Prova att vända på steken: tillhör hela din kropp dig, eller är den största delen egentligen någon annans?

Det är inte en god handling att betala skatt. Du har ju inte möjligheten att avstå, så det är inte ens din handling. Det är någon annan som tar från dig. Det kan däremot vara en god handling att frivilligt skänka pengar dit du tycker att de bäst hör hemma. Då har du själv fattat ditt beslut och kanske gjort någonting principiellt moraliskt gott. Men för att ha råd med sådana goda handlingar måste en först få behålla sina pengar.

Diskutera och dela på Facebook och Twitter.

9 Responses to “Det finns någonting principiellt moraliskt fel med skatt”


 1. 1 birdloverxxx 11 mars, 2014 kl. 11:36

  Du skriver som om lönearbete, arbetsmarknad och fördelningen mellan arbete och kapital inte existerar. Fördelningen av resultatet av en produktionsprocess, alltså av resultatet då arbete möter produktionsmedel, bestäms av maktrelationen mellan arbete och kapital. Befinner man sig i en dålig maktposition kommer man i förhandlingen om resultatets fördelning få mindre av det gemensamma resultatet. Att genom demokrati rösta för ett skattesystem med omfördelande egenskaper är bara ett sätt att utjämna den dåliga ursprungliga maktrelationen. Arbetarrörelsens kamp för etablerandet av välfärdsstaten kan ses i det ljuset. Det försöker du få till något omoraliskt. Att omfördela genom skatt är inte att stjäla resultatet av någon annan arbete, det är att ta tillbaka de frukter man förlorat i den ursprungliga förhandlingen där man var maktlös. Det finns inget ”att förtjäna” i det här. Bara olika intressen som slåss om samma kaka som alla varit med och bakat.

  Kanske räcker det med att konstatera att du använder ett fantasiexempel utan likhet med verklighetens produktionssystem och arbetsmarknad för att förklara verklighetens skattesystem omoraliskt. Det är som att hitta på en orättvis lag och med hjälp av den förklara alla lagar orättvisa.

 2. 3 birdloverxxx 11 mars, 2014 kl. 11:44

  Ditt svar på ovanstående är alltså att du inte är marxist?

 3. 5 birdloverxxx 11 mars, 2014 kl. 11:54

  Det är ju såklart upp till dig att diskutera med vem du vill. Jag är bara nyfiken på om det är min anonymitet, eller ämnet som gör att du inte vill diskutera detta? Är det anonymiteten kan jag alltid skicka kontaktuppgifter till din e-post.

 4. 7 birdloverxxx 11 mars, 2014 kl. 15:46

  Att övertyga marxister om att de har fel verkar vara ett huvudsyfte med den här bloggen. Och eftersom kommentarsfältet är publikt når dina argument fler än en enskild marxist. Jag gissar att det hela snarare handlar om att du inte vill höra motargument. Eller inte intresserad av att diskutera. Men whatever. Tänker du inte svara så lämnar du ju dina blogginlägg oförsvarade mot kommentarer som angriper dina resonemang. Men som sagt, du väljer. Du verkar också anse att försvara skatter är något som bara några marxistiska extremister gör. Vad får dig att tro det? Skatter eller skattesystemets existens är inte extremt på något sätt. Du får leta länge för att hitta ens en nationalekonom som skulle säga något sådant. Snarare är din lassiez faire-fundamentalism extrem. Det är en liberalism som endast verkar försvara de redan mäktigas rätt att göra vad de vill mot vilka de vill. Makt är frihet. En faktor som omfördelar makt och resurser (till exempel en välfärdsstat) till de som på marknaden är maktlösa är något som ökar friheten totalt sett. Att säga sig vilja öka människors frihet och samtidigt vilja ta bort en faktor som gör precis det, är i bästa fall tanklöshet, i värsta fall en medveten strategi för att göra de mäktiga mäktigare.


 1. 1 Låt mig som student betala själv | En ganska liberal blogg Trackback vid 20 februari, 2014 kl. 15:48

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Doktorand i filosofi som bloggar för att bejaka skrivlusten. Läs mer här.

Senaste inläggen